Z historie cukrářství

27.10.2009 16:25

 


Tak jak se mlsá dnes, i naši předkové rádi mlsali. První cukrovinky se vyraběly již ve starém Egyptě a to okolo r.3400 př.n.l. Cukr tenkrát neexistovala a sladilo se převážně medem. "Mezníkem" v dějinách cukrovinek byl počátek našeho letopočtu. V Indii spatřil světlo světa cukr o pár set let později, výroba cukrovinek se dostala z Orientu do Evropy. Třtinový cukr se do Evropy dovážel po celý středověk a byl předepisován jako lék. Obrat ve výrobě způsobilo kakao, dovezené po objevení Ameriky. Cukrářské výrobky jako takové se objevily v 17. století především na francouzkém královském dvoře a v bohatých klášterech. V Čechách byl první cukrovar založen r.1810 ve Zbraslavi u Prahy. Cukr tvarovaný do kostek se začal vyrábět r.1843 v Dačicích. Koncem 19. století se mnoho českých cukrářských dělníků vracelo z ciziny s poznatky, jimiž pomáhali rozvíjet cukrářské řemeslo u nás.